Her får du en forklaring på hvordan "voicing", eller taleopptak, fungerer hos Mastiff i Hammersborggata 9.

I essens består voiceteknikken av to signalganger:

1. Lyd fra voice-rom til Avid Media Composer
  2. Påsynsvideo og kommunikasjon fra redigeringsrom til Voice-rom

Lyd fra voice-rom til Avid Media Composer

Vi begynner i voice-rommet. Lyd fra mikrofon går inn i en Jünger mikrofonforsterker. Denne har også masse lydbearbeiding (EQ, De-esser, kompressor osv. ) for gi god voice-over lyd rett på opptaket. På fjernstyringspanelet på veggen kan man velge sin egen "stemmeprofil". Disse profilene må forhåndslages. Deretter distribueres lyden til alle redigeringsrom samtidig. NB! Alle kan høre deg

I redigeringsrommet går lyden inn i Blackmagic Ultrastudio og videre inn i Avid.

Påsynsvideo og kommunikasjon til voice-rom

I redigeringsrommet går det video ut av Blackmagic Ultrastudio til en SDI-embedder under pulten. Samtidig går det lyd, inkl. talkback, fra JBL M-Patch Active til den samme SDI-embedderen. Denne boksen slår sammen de to signalene og sender det til voice-rommet.

På voice-rommet kan du velge hvilket redigeringsrom du vil få påsynsvideo og lyd fra. Dette gjør du via velgerpanelet på veggen.

Lytting og kommunikasjon

Når du ønsker å snakke til personen i voice-rommet trykker du på Talkback-knappen i redigeringsrommet ditt. Personen som voice må huske å velge rett redigeringsrom på velgerpanelet.

På monitorkontrolleren (JBL M-Patch Active) kan du velge hvilke lydkilder du vil høre på. Dette er også det samme som personen i voicerommet hører, i tillegg til talkback-mikrofonen. Det betyr at om du har valgt "Avid" vil personen i andre enden også høre lyden fra Avid. Har du valgt "Win", vil personen i andre enden også høre annen lyd fra Windows, som Youtube eller Spotify.

Du kan også velge å høre på "Voice", altså lyden fra voice-rommet. Dette kan du også høre gjennom Avid når du går i opptak, men ofte vil man jo høre og kommunisere med personen der inne før opptaket starter. NB! Da kan det være at personen i andre enden hører seg seg dobbelt opp når opptaket starter, i så fall bare trykker du ut "Voice"-knappen.

Nivåer og innstillinger

I utgangspunktet skal dette systemet fungere av seg selv, men det kan skje at innstillinger har blitt tilbakesatt eller "tuklet" med. Da kan man sjekke følgende:

• I Blackmagic Desktop Video programmet skal man sette lyden til "HiFi Levels"
  • I Blackmagic Desktop Video programmet skal audio input settes til "Analog"
  • På JBL M-Patch Active (monitorkontrolleren) skal den lille bryteren på baksiden settes til -10dBU
  • På SDI-embedderen under pulten skal jumper 3,4 og 7 settes til "ON".
  • De rommene som også har et lydmeter og en SDI-deembedder skal sette jumperne på den til 1,2,3,4 og 7 til ON.
  • De to kablene fra JBL M-Patch Active til SDI-embedderen (merket 3 og 4) skal gå ut fra "2 Track Out".
  • For at Blackmagic skal være fornøyd må det være SDI-input på Ultrastudio (selv om dette ikke brukes). En kort coax fra SDI Out til In gjør susen.