For å bruke interne tjenester i Frysja-systemet trenger du å være på "innsiden" av nettverket. For å komme inn må du bruke VPN. Først når du har installert og konfigurert VPN kan du koble til og begynne å bruke de interne tjenestene.

1. Først må du laste ned VPN-klienten:
    1. Windows
  2. Høyreklikk på ZIP-filen og velg " Pakk ut alle".
    1. Høyreklikk på filen "install.bat" og velg "Kjør som Administrator".
    2. Følg anvisningene.
    3. VPN-Host/Name er "vpn.frysja.io"
  3. Når Endpoint Protection er installert vil det dukke opp en gul hengelås nede til høyre på skjermen, eventuelt under knappen "Skjulte Ikoner".
    1. Dobbeltklikk på hengelås-ikonet (eller høyreklikk og velg Connect).
    2. Velg Trust and Continue.
    3. Nå åpnes et vindu som lar deg logge på med mailen din. Følg anvisningene.
    4. Du er nå tilkoblet Frysja VPN.
  4. Videre bruk:
    1. For å koble av VPN, Klikk "Disconnect from VPN" i Endpoint Security-vinduet, eller gå til Skjulte Ikoner, høyreklikk på den gule hengelåsen og velg Disconnect from VPN.
    2. For å koble til neste gang, gå til Skjulte Ikoner, dobbeltklikk på gul hengelås (eller høyreklikk og velg Connect).

NB!

Standard innstilling er "Always Connect". Dette er det fint om du slår av.

1. Høyreklikk på hengelåsen og velg "Display Overview"
  2. I venstre kolonne, klikk på Overview.
  3. Klikk på "Remote Access VPN".
  4. Klikk på "Manage settings" til høyre i vinduet.
  5. Velg "Properties".
  6. Under fanen "Settings" kan du velge bort "Enable Always-Connect".
  7. Trykk "OK", så "Save & Close".